The Giverny

Sai Kung magazine takes a peek around the award-wining development.

The original Giverny – home of artist Claude Monet – is in northern France. But we reckon the great impressionist painter would have been very happy living in the ritzy Sai Kung development of the same name. The views are breathtaking.

Set on a scenic headland overlooking Pak Sha Wan and surrounding hilltops, this prestigious residential development was built in 2006 by award-winning Ronald Lu Architects. It consists of 63 two-storey townhouses ranging from 110 to 260 sq m. With prices this month ranging from $21 million to $85 million, The Giverny is more about money than Monet. But then this award winning development is easily one of the best of recent years and is already well established as a highly-prestigious address.

On first appearance, The Giverny has the feel of an upscale resort. The homes – which are invisible from the main road – are set out along a single private road that rolls gently down the hill towards the ocean. Each house has its own private garden and covered carport, as well as a terrace and balcony from which one can sit back and watch the changing colours of the surrounding woods or the yachts bobbing around in Hebe Haven harbor.

Privacy is a big factor. Careful design shields each home from nosy neighbors or hill walkers. Pretty much all non-residents ever see is a series of walls, gates and domestic helpers coming and going. While residents themselves see nothing but oceans and hills.
Everyone has a great view. And each house has been designed to maximize light, naturalistic views, space and – again – privacy. Nature is brought into the houses through the incorporation of side gardens and rustic materials.
The terraced clubhouse is located at the site entrance to create a ‘landscape focus’. It includes an infinity pool, Jacuzzi, gymnasium, dancing room and Onsen (a Japanese-style hot springs). As you move past the clubhouse, views of the ocean and surrounding hills are presented one by one. Ronald Lu, the architect who won several awards for The Giverny talks about “creating a journey of discovery by… increasing spatial layering”.  Translated, that means “walking around The Giverny feels great”.  We’re pretty sure that had Monet turned up at this Giverny instead of his French home, he would had no problem setting up his easel and breaking out his primary colors.

SHARE